Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
Спеціалізація: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
Дисципліна: «Технологія виробництва молока і молочних продуктів
1) Активна кислотність – рівень концентрації іонів водню, що характеризує ступінь інтенсивності біоклітинних процесів
2) Ареометр – прилад для визначення густини молока.
3) Ароматизатори – речовини, що застосовуються для надання аромату молочним продуктам.
4) Білкове молоко – питне молоко з підвищеним вмістом білка.
5) Білок – речовина, яка є комплексом фракцій казеїну або сироваткових білків молока.
6) Вершки – жирова емульсія, яку отримують з молока сепаруванням, відстоюванням або іншим способом.
7) Галактоза – простий цукор, який входить до складу молочного цукру.
8) Емульгатори – поверхливо активні речовини, які надають стійкості емульсіям.
9) Знежирене молоко – молоко, отримане після відокремлювання вершків.
10) Заквашування – внесення закваски в молочну сировину.
11) Лактоза – молочний цукор, дисахарид, який складається із залишків глюкози та галактози.
12) Масло – високопоживний молочний продукт, виготовлений з вершків.
13) Мастит – гострий запальний процес у тканинах молочної залози.
14) Молоко – продукт нормальної секреції молочних залоз.
15) Очищення – звільнення молочної сировини від механічних домішок.
16) Сепаратор – апарат для розділення молока на вершки і знежирене молоко.
Дисципліна: « Технологія виробництва продукції вівчарства»
17) Стандартне відхилення – це міра різноманітності організмів у популяції.
18) Ранги – це своєрідні класи продуктивної цінності овець.
19) Брак – це окрема група (клас) тварин з істотними недоліками продуктивності екстер’єру.
20) Класи – це група овець, які відповідають певним вимогам селекції.
21) М’ясна продуктивність – це загальний вид продуктивності сільськогосподарських тварин.
22) Бонітування овець – це комплексна оцінка їхньої продуктивності з метою найбільш раціонального використання.
23) Розведення – це наука про створення і розмноження сільськогосподарських тварин і птиці та поліпшення їхніх спадкових якостей.
Дисципліна: «Спеціалізоване м’ясне скотарство».
24) Вібріоз – це венерична хвороба є причиною смерті ембріонів і безпліддя корів.
25) Тюкований силос – це фураж, який тюкують за вологості 40-50%, а потім консервують під плівкою.
26) Вібріоз – це хвороба статевих органів у плідників.
27) Жирова тканина – це комплекс жирових клітин розділених рихлою сполучною тканиною.
28) Забійна маса – маса туші і внутрішнього сала.
Дисципліна: «Механізація і автоматизація тваринництва».
29) Сталями – називають залізовуглецеві сплави, що містять 0,025-2,14% вуглецю.
30) Гума – це вулканізований каучук у суміші з іншими інгредієнтами.
31) Кінематична пара – це два тіла, рухомо з’єднані між собою.
32) Трактор – складна самохідна машина, призначена для переміщення й приводу робочих органів мобільних машин та знарядь.